Автоключове 2

Автоключовете стават все по-комплексни и сложни за разработване и вадене на дубликат, съответно колите по-трудни за отключване. За жалост обаче крадците също са в час с новите технологии и тенденции. Ние ключарите от SOS Locksmith ще Ви обясним как работят автоключовете и какви автоключове съществуват. За информация и въпроси може да се обадите на тел. 0894 62 00 02.

 

Как работят автоключове?

 

Най-просто казано автоключовете работят чрез излъчване на радио сигнали. Тези сигнали може да имат обсег до над 100 метра. Обикновено изпращаният сигнал преминава безпроблемно през дрехи, ключодържатели и портфейли. Тънка стена също може би няма да попречи на сигнала от автоключовете и да премине и стигне до автомобила. Когато сигналът от автоключовете стигне до колата, тя изпълнява действие, в зависимост от това какъв сигнал е изпратил автоключът. Това обикновено се свежда до отключване на вратите, отваряне на багажник или запалване на двигател. При някой нови премиум клас автомобили автоключовете може да изпълняват и по-сложни команди като пускане на климатик, отопление, отваряне на прозорци, шибедах, регулиране на седалки, настройки за музика и други функции. За жалост тези коли имат висока цена и не са по джоба на всеки.

Ето Ви няколко съвета, които ключарите ни от ателие SOS Locksmith ще Ви дадат

  • Не дръжте автоключовете си на мокри и влажни места. Повечето автоключове имат водоустойчива защита до някаква степен, но това не значи, че е добра идея да миете с вода мръсният си ключ. Ако все пак се изцапа, то по-добре просто го минете за кратко с леко влажна кърпа или го изчистете със специално пригоден спрей. Ако пък държите вашите автоключове дълго време на влага, това може да се отрази зле, тъй като влагата не е приятел на електронните компоненти. Не забравяйте, че ако все пак щетите по кутийката за прекалено големи можете да закупите нова от електронния магазин на SOS Locksmith.
  • Избягвайте да държите вашите автоключове на прекалено студено или топло. Както влагата и водата, така и прекалено високата или ниска температура също може да бъде враг на автоключове. Зимно време, когато температурата падне под нула градуса, старайте се да държите вашите автоключове на топло в джоба на панталона или дори по-добре в якето. Когато е прекалено студено батерията може да спре да работи. Другата крайност е прекалената горещина, на която е изложен един автоключ. Тук обаче говорим за температури от рода на над 50 градуса. Едва ли вашите автоключове ще бъдат изложени на такава температура, освен ако не сте някъде в пустинията или не го сложите в готварската си печка. За щастие и двете неща за малко вероятни да се случат.
  • Дръжте вашите автоключове далеч от други електронни устройства. Електронни устойства с батерии като например автоключовете не бива да седят до други такива. Оставянето на ключа на техника, например аудиоколони не се препоръчва. По този начин също може да навредите на ключа. Сигналите от автоключове могат дори да повлияят работата на устройства, вградени вътре в тялото ви, като например пейсмейкъри. Препоръчва се автоключовете да не са в близък контакт с тялото Ви, ако имате такъв тип медицински имплант.

    Какво захранва автоключове?

Вече споменахме за батериите при автоключовете, които могат бързо да се захабят при неправилно ползване или съхранение. Обикновено животът на батериите на автоключовете е около 2 години. Ако колата Ви спре да се отключва или заключва след първото натискане на бутон на автоключовете, то това вероятно е признак, че зарядът на батерията е на привършване. Препоръчваме Ви да носисте със себе си резервни батерии, които да смените ако тези в автоключовете се изтощят. Инструкциите за смяна би трябвало да се намират в книжката за упътване за работа за вашият автомобил. Ако пък се притеснявайте да се справите, не се колебайте да потърсите специалистите ключари от SOS Locksmith.

Как автокрадците се докопват нашите автомобили?

Един от често срещаните начини за противозаконно отключване на автомобил е чрез прихващане на сигналите, изпратени от вашите автоключове. Когато натиснете бутона за отключване, ключът Ви изпраща сигнал до колата, но освен от нея, специално изработено устройство също прихваща сигнала, в полза на крадците. Разбира се, новите автомобили са снабдени с допълнителна защита като криптиране на сигнала, но това е просто допълнителна пречка за крадците, която ще ги забави временно, но няма да ги възпре напълно. Ето Ви един аналогичен пример за това каква е връзката между ключ и кола. Представете си комуникацията им като песен. Всяка песен има някакъв ритъм. Когато този ритъм бива прихванат от крадците, те вече имат копие на вашите автоключове, тоест имат достъп и до автомобила Ви. Обикновено по този начин не може да бъде запален двигателят, но това е първата стъпка от кражбата. Този метод може и да се използва с цел кражба на вещи от автомобила. Един по-тих и интелигентен начин от чупенето на прозорци.

 

Може ли автоключовете да бъдат изключени?

Автоключовете не разполагат с механизъм за включване и изключване. Единственият начин да спрете работата на вашите автоключове е да извадите захранващите батерии. Дори автоключовете да имат бутон за включване/изключване, това не е добър вариант да се защитите от прихващане на сигнал.

Изгубих си автоключовете. Какво да правя сега?

Наистина лоша ситуация, с която нашите ключари се сблъскват ежедневно. Естествено, най-добрият начин да се предпазим от това, е като извадим резервно копие на автоключовете. За тази цел може да се доверите на автоключарите ни от SOS Locksmith, които вече са съдействали с обучението и нарязването на стотици автоключове за всякакви марки нови и стари автомобили. Но за жалост, ако сте изгубили единственият си автоключ, то ще се наложи репатриране и аварийно отключване, което ще Ви донесе допълнителни разходи.

Има ли алтернатива на автоключовете?

Някои специалисти вярват, че смартфоните ще изместят традиционните автоключове. Tesla е един от производителите пионери, които се опитват все повече и повече да използват смартфоните като автоключове. Audi също е един от производителите, които Ви дават възможност да управлявате автомобила си чрез мобилно приложение. Например, когато паркирате на тясно място, можете да излезете от колата и чрез телефона си да я наместите на паркомясто. Засега традиционните автоключове за широки използвани, ни ще видим бъдещето каква ще ни предостави. Надяваме се защитата при автомобилите да става все по-висока. Доверете се на нашите професионални ключари.

 
Как работят автоключове?
 
Какво захранва автоключове?
 
Може ли автоключовете да бъдат изключени?
 
Изгубих си автоключовете. Какво да правя сега?
 

Автоключове след нашата работа
Автоключове 5
Автоключове след тест
Автоключове 4
Автоключове за Фиат
Автоключове 3
Автоключове след ремонт
Автоключове 2
Автоключове за Mercedes
Автоключове 1