Програмиране на транспондер

Транспондерът представлява чип, който притежава закодирана информация и се намира в кутийката на вашия автоключ. При новите ключове той трябва да бъде „обучен” и синхронизиран да действа с вашия автомобил, за да бъде разпознат ключа ви. Този процес можем да извършим в нашия автоключарски център в Дървеница.

Програмиране на транспондер

Транспондер – характеристики и кратка история

В своята същност това е интегрална схема – неразривна част от системата за сигурност на автомобилите (произведени след 1995 г.), вградена в ключа на всеки автомобил. Ако той не разпознае чипа, то тогава двигателят няма да заработи. Често присъствието му в кутийката е незабележимо, дори има ситуации при които клиенти го изгубват при подмяна на кутийката, заради малките му размери.

Чипът изпраща сигнал до бобината, намираща се контактния ключ, която пък препраща код до имобилайзера, който от своя страна дава информацията до компютъра и чак тогава може да се извърши запалването. Може и да сложи сложно, но това е мигновен процес и най-важното гарантира по-голяма сигурност на превозните средства, защото ако някъде по веригата някой процес е прекъснат, то тогава няма да сте в състояния да запалите двигателя на автомобила.

Как се стига обаче до появата на транспондерите? Статистиката показва, че през 1993 г. в Европа са откраднати над 1 млн. автомобили! Това принуждава производителите и застрахователите да обединят сили и да потърсят допълнителни решения за сигурност, внедрявайки нови системи в производствените линии. В Германия стартира проект между автомобилна индустрия и мощната застрахователна компания Allianz Insurance Group. Целта му е да се инсталират имобилайзери (съответно транспондери) във всички превозни средства. Резултатът е, че кражбите на коли спадат драстично и съвсем скоро останалите европейски държави стартират производството на коли с имобилайзери и транспондери.

Видове транспондери

Транспондерите се различават според начина на кодирането на информация в тях. Те са с:

Фиксиран код

Този код е постоянен и не се променя. Ако вие притежавате ключ с такъв транспондер (това зависи от модела и марката на превозното средство), в повечето случаи ще можем да го копираме от вашия автоключ в автоключарски ни център без наличието на вашия автомобил.

Криптиран код

В този случай задължително ще имаме нужда от достъп до таблото, за да вземем необходимата ни информация.

Плаващ код

Както може да се съди по името му – основната му характеристика е, че той се променя постоянно с цел по-голяма сигурност. Използва се при някои по-луксозни марки автомобили. Независимо от това ние сме в състояние да извършим програмирането му, защото в нашия автоключарски център имаме целия необходим хардуер и софтуер за целта.

Кога е необходимо да програмираме транспондера

Заради проникнали влага и прах се случва чипът да се развали. В нашия магазин разполагаме с много видове транспондери, които после можем да синхронизираме за работа към вашия автомобил. В някои случаи чипът може да загуби връзка с вашия автомобил поради изхабен акумулатор. В тази ситуация не се нуждаете от нов транспондер, а от повторно изграждане на връзката с вашия автомобил. При повреда върху таблото светва индикатор – най-често това е ключ на фона на изображение на кола.