ключ за кола 1

Чудите ли се какъв ключ за кола да изберете?

 

Разбираме Ви напълно. Повечето от нашите клиенти не са наясно с избора на ключ за кола. Това е напълно нормално, имайки предвид множеството видове ключ за кола. Това че ключът за колата Ви изглежда по същия начин като друг, който виждате да се продава не означава, че е съвместим с автомобила Ви. Има няколко фактора, с които трябва да се съобразите при покупката на ключ за кола, каквито са транспондерът (имобилайзер) и честотата на сигнала. Най-често сигналът на ключ за кола е 434 Mhz, но може да срещнете и ключ за кола, работещ с двойно по-високата честота от 868 Mhz. Някой производители разчитат на честота 315 Mhz за ключ за кола. Това не са единствените честоти, които ключ за кола може да използва, но са едни от най-често разпространените. В последните години с все по-голямото изобилие на автомобилния пазар, се появи и голямо разнообразие от всякакъв тип ключ за кола. Преди години много от вас си спомнят как ключът за кола беше един съвсем обикновен ключ, просто с по-голяма кутийка от стандартния ключ за входна врата.

 

С развитието на електрониката, започна да се развива автомобилната индустрия, което доведе и до бързо развитие на ключ за кола.

 

Така ключът за кола рязко изпревари по комплектност стандартният ключ за входна или интериорна врата. Кражбите на превозни средства се разраснаха многократно за кратък период от време, заради което производителите на автомобили имаха нужда да разработят ключ за кола, които притежава електронна система за допълнителна защита. Това са така наречените имобилайзери, наричани още транспондери. Появилите се в началото на 90-те години на миналия век чипове представляват малки електронни схеми със свой собствен код. Всеки ключ за кола е снабден с уникален такъв, който може да бъде разпознат само от автомобилът, за който е предназначен. До голяма степен тази интеграция на имобилайзери при ключ за кола намалиха драстично кражбите на автомобили, но и крадците станаха все по-изобретателни. В последствие се появиха и видове ключ за кола с ротативни (въртящи) се кодове на имобилайзерите. Всеки пък, когато ключът за кола изпрати сигнал за отключване, заключване или запалване, се изпраща код, като той веднага бива сменен с друг, съгласуван с колата. Разбира се, тази защита за ключ за кола не е идеална, но на практика такава и не съществува. Съществува пряка закономерност между автомобилните крадци и производителите, които имплементират все по-сложни защити в ключ за кола.

 

Колкото по-сигурен става един ключ за кола, толкова по-изобретателни стават крадците и обратното.

 

Тази максима е валидна не сами при ключа за кола, но и при всяка една технология, която е субект на опити за отнемане и неоторизиран достъп. Вече има и застрахователи, които биха отказали да застраховат автомобила Ви, ако ключът за кола не разполага с имобилайзер. Функциите като безключово палене на двигателя е голямо удобство, но за жалост е и допълнително улеснение на крадците на коли. Когато на пазара дойде ключът за кола с дистанционно палене, крадците успяха да разработят устройства, с които прихващат изпратения до колата сигнал. Прихванали вече един път сигнала, те вече имат достъп до колата. В някой случаи това, че са я отключили не означава, че могат да запалят двигателя и да потеглят, но веднъж влезли, това е първата стъпка. Щом са вътре, това означава, че имат достъп и до буксата на автомобила, като със специален софтуер те могат да разчетат защитните системи и да програмират и обучат ключ за кола, съвместим с превозното Ви средство или да симулират такъв. Макар и не произведена от производител, съществува и защита с биометрични данни.  Освен да Ви е необходим ключ за кола, трябва да маркирате пръста си – точно както отключвате телефона си.

 

Може би в бъдеще ще видим как ключът за кола представляват биометричните ни данни – пръстов отпечатък, зеница или лице.

 

Тази технология виждаме как все повече и повече се интегрира във всички сфери, а защо да не я видим и в автомобилизма? Други пък дават предположения, че ключът за кола ще представлява чип, имплантиран под кожата. Трансхуманизъм (симбиозата между хора и роботизирана техника) напредва с все по-големи темпове. Очаква се някога самото ни тяло да е паролата за достъп над личните ни притежания. Не е неочаквано ключът за колата за сме самите ние, нали? Просто съзнанието ни да е свързано с интернет и мисълта ни за отключване и запалване на двигателя да изпраща команда. Така мозъкът ни ще се превърне в ключ за кола. За добро или лошо, идеята за такъв тип ключ за кола все още е прекалено далече и засега е в сферата на научната фантастика, но в последните две десетилетия технологията се развива толкова бързо, че никой не може да даде точна прогноза за следващото десетилетие за почти никой аспект от технологиите, в това число ключа за кола. Но с едно трябва да се примирим – рано или късно настъпва краят за всяка една технология. Това включва и стандартния ключ за кола. Ние също не можем да дадем прогноза кога ще настъпи този момент за ключа за кола, но някои футоролози предполагат, че този момент за ключа за кола може да настъпи, когато настъпи и автономното управление на колите. Представете си, че умът Ви играе роля на ключ за кола, с чиято мисъл отключвате колата, която се явява частно такси и представата за локацията, където искате да отидете дава напътствия за посоката на движение. Нека не се задълбаваме толкова в тази тематика. На този етап сегашната форма на ключ за кола ни дава достатъчно сигурност и функции, съобразени с потребностите ни. В бъдеще тези потребности ще се изменят, а с тях ще напредне и технологията за изработка на ключ за кола. Ние, като специалисти в изработката на ключ за кола се стараем винаги да сме в крак с новите тенденции при ново въведените типове ключ за кола. За времето откакто сме на ключарския и автоключарския пазар винаги сме били първенци по обучението и нарязването на ключ за кола, независимо какъв е бил той, а за този период измененията никак не са малко. Едно обаче можем да твърдим. Каквито и да са новите технологии за ключ за кола, ние винаги ще се стараем максимално да сме запознати с тях.

Чудите ли се какъв ключ за кола да изберете?

С развитието на електрониката, започна да се развива автомобилната индустрия, което доведе и до бързо развитие на ключ за кола.

Колкото по-сигурен става един ключ за кола, толкова по-изобретателни стават крадците и обратното.

Може би в бъдеще ще видим как ключът за кола представляват биометричните ни данни – пръстов отпечатък, зеница или лице.

ключ за кола 1
Ключ за кола след ремонт
ключ за кола 2
Ключ за кола след тестове
ключ за кола 3
Ключ за кола по време на тест
ключ за кола 4
Проба на ключ за кола
ключ за кола 5
Повреда на ключ за кола