Изключване на имобилайзер

Това също е често срещана услуга, която предлагаме в нашия център в Дървеница. Често наименованието ѝ може да срещнете като Immo Off. Нека първо обаче първо да поясним за незапознатите и припомним на знаещите какво е имобилайзерът и в кои ситуации той трябва да бъде изключен.

Изключваненаимобилайзер автоключарскиуслуги

Какво представлява имобилайзерът

Накратко това е вид електронна защита на вашата кола срещу кражба. Той предотвратява неоторизирано запалване на двигателя. Имобилайзерът навлиза в широка употреба след 1994 г. (първо в Европа), като до този момент престъпниците успяват сравнително лесно за подкарат всяко превозно средство. Основните части на имобилайзера са:

Чип (транспондер)

Намира се в автоключа. Той притежава уникален код, програмиран и в блока за управление – синхронизиран е да действа единствено с вашия автомобил.

Блок за управление

Той сверява информацията, записана в компютъра (ECU), с постъпващите при него данни когато завъртите ключа. При липса на съвпадение двигателят не може да запали.

Електромагнитно реле

Както всяко реле, целта му е да прекъсва електрозахранването, а в случая – във вашия автомобил.

Мястото на имобилайзера зависи от модела и марката на автомобила. При Volkswagen например той е в кутийка, разположена до таблото. При Opel и Nissan е на контактния ключ, при трети като Seat и Audi е вграден директно в таблото.

Как действа имобилайзерът

Когато ключът се завърти, той подава високочестотен сигнал чрез антена, представляваща бобина, която е монтирана до контактния патрон на автомобила. Този сигнал захранва чипа (транспондера), който е в ключа чрез електромагнитна индукция. После транспондерът предава кода към блока за управление на колата. Чак когато компютърът свери цялата информация и тя е коректна, тогава запалва и двигателят. Ако опитате да стартирате с неоторизиран ключ или без чип, двигателят или няма да запали или това ще се случи за няколко секунди, след което ще угасне и на таблото ще се появи индикатор. При някои автомобили като Ford цялата връзка ще се разпадне още преди сигналът да стигне до стартера и тогава двигателят на автомобила въобще няма да запали. Действието на имобилайзера и комуникацията между отделните части се извършва за наносекунди, но това е сложен процес и е невъзможно да бъде преодолян от неспециалисти, които не разполагат с техника за целта. Има случаи, когато неправилното бърникане може да доведе до големи щети като например до изтриване на цялата информация в ECU (компютъра). Затова Immo Off е сложен процес, който трябва да се прави само от професионалисти автоключари.

Някои възможни проблеми

Най-често оплакванията, свързани със запалването, са за гаснещ веднага двигател, превъртащ или не действащ въобще стартер. Някои често срещани причини:

Проблем със стартера

Слаб или изхабен акумулатор

Скъсване на ремъка

Изгаряне на предпазителя

Дефектирали дюзи

Хардуерен или софтуерен дефект при имобилайзера

Загубване на връзката имобилайзер – автоключ

При всички посочени проблеми, освен при последните два, ще се нуждаете от квалифицирана помощ от електротехници или автомонтьори. Пред това обаче е препоръчително да се направи диагностика, защото някой път може да бъдете подведени от сходните признаци за повреда, както и от индикаторите. При софтуерен проблем при чипа може да се наложи той да бъде изключен. Ако повредата е следствие на загубване на връзката между него и ключа (причината за това може да се крие в изхабен акумулатор), то тогава неговото изключване не е наложително, а само препрограмиране на ключовете, за да бъдат те разпознати наново от вашия автомобил.

Как се извършва изключването

ова се извършва софтуерно като се препрограмира определен модул или едновременно на два – това зависи от годината на производство и от модела на автомобила. Друга опция е да се монтира емулатор. За да изберем най-удачния за вас вариант е най-добре или да действаме на място или ако е възможно да диагностицираме проблема на място. При позвъняване ще са ни необходими данни за годината на производство, за модела на таблото, вида на компютъра, затова, убеждавате се, че е най-добре това да стане на място. За извършването на препрограмирането ще ни е необходим достъп до бордовия компютър, защото ще се нуждаем от PIN кода. В ключарския ни център в Дървеница разполагаме с необходимия софтуер, с който да извлечем тази информация, затова няма да се наложи да влизате във връзка с производителя на автомобила. Съдейки по дългогодишния опит на майсторите автоключари, най-често проблеми с имобилайзера имат следните марки автомобили:

 • BMW Е34, BMW E38, BMW E39;
 • Alfa Romeo – всички модели;
 • FIAT Bravo, FIAT Marea, FIAT Punto, FIAT Stilo;
 • Nissan Almera Tino, Nissan Terrano, Nissan Primera;
 • Citroen Jumper, Citroen Xsara Picasso, Citroen Relay, Citroen Saxo, Citroen Xantia;
 • Ford Galaxy;
 • Mercedes A-class, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito;
 • При колите с дизелов двигател за Opel Combo, Opel Omega, Opel Tigra, Opel Vectra, Opel Zafira;
 • Peugeot Boxer;
 • Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Alhambra, Seat Arosa, Seat Cordoba, Seat Ibiza, Seat Cordoba;
 • Volkswagen Bora, Volkswagen LT, Volkswagen Sharan, Volkswagen Caddy, Volkswagen EOS, Volkswagen Golf 3, Golf 4, Volkswagen VW Passat, Volkswagen Polo.