Изваждането на счупени ключове от заключващите механизми брава или патрон на вашата врата често е дейност, с която се заемаме сами, без да имаме необходимите опит, познания или пък инструменти. Така нерядко нанасяме щети, разглобяваме бравата и т.н. и в края на краищата пак се налага да ползваме аварийни ключари, но след като сме загубили нерви и време. Понякога с необмислени действия могат да бъдат още допълнителни щети, така че ви съветваме – при счупен ключ да звъннете в нашия ключарски център и авариен ключар ще бъде на посочения адрес до половин час.

Кои обаче са най-честите причини, които биха довели до това неприятно събитие? Богата практика на нашите професионални ключари е показала, че бихме могли да изведем две основни причини за счупване:

По естествени причини

Ключът, подобно на всички други механизми, се износва, захабява, може да се изкриви след дълги години употреба. В заключващите елементи на бравата и патрона навлизат прах, влага и боклуци, които с течение на времето затрудняват действието им и често, за да компенсираме това, ние сме склонно да прилагаме повече сила и натиск при боравенето с тях, което рано или късно може да доведе до счупването на ключа. Затова е най-добре когато усетите, че патрона или бравата не функционират толкова гладко както досега, да вземете мерки.

При външна намеса или неправилна употреба

Склонни сме дълго време да отлагаме решението на някакъв проблем до момента, в който това ще ни коства повече усилия, нерви и понякога пари. Затова действаме с вече дефектирал ключ, което може да доведе до неговото счупване. Друга ситуация е да го счупим при неправилни или повече превъртания. Това може да стане и когато сме нервни, бързаме или дори при наличието на друг ключ от другата страна на бравата.

Следват няколко съвета, които бихте могли да ползвате, ако счупите ключа си и парче от него остане в ключалката. Може да пробвате това, особено ако сте вътрешната страна на вратата и притежавате необходимите инструменти. Внимавайте все пак да не нанесете повече вреда, отколкото полза – ако не сте сигурни в себе си потърсете ни и наш авариен ключар ще се справи бързо с проблема.

  • Ако парчето е по-голямо и го виждате, пробвайте с клещи да издърпате счупената част. Ако не може да го захванете, опитайте да го приплъзнете, като използвате тънка пинсета или подходящ инструмент.
  • Ако счупената част е заседнала здраво, бихте могли да използвате масло, за да я размърдате. Ако вътре е останало много малко парче, то тогава опитайте да пъхнете отново остатъка от здравия ключ и внимателно да измъкнете целия.