Надеждната защита на дома от крадци и кражби е въпрос, който всеки от нас многократно си е задавал. Може и досега да не сте ставали жертва на този вид престъпление, но задължително познавате поне един ваш близък, приятел или роднина, които вече са си изпатили. Често след такива събития сме склонни да купуваме скъпи заключващи механизми, патрони, брави, врати, да инсталираме СОТ и др. Има хора, които дори се изнасят, защото не могат да живеят с мисълта, че някой е нарушил личното им пространство, влизайки в дома им в тяхно отсъствие.

Всичко това може да се предотврати, ако предварително се подсигурим, защото никой не е застрахован. Вземете предпазни мерки сега, защото това ще ви спести много нерви, главоболия и излишни разходи впоследствие.

 • Вземете добра външна врата. Изберете хубава, масивна, блиндирана врата. Разнообразието от врати днес е огромно. Уверете се, че е добре монтирана, за което можете да използвате услугите на нашите квалифицирани майстори ключари. Металните врати могат да бъдат облицовани с дървени панели, които ще допринесат и за звукоизолацията и топлоизолацията на вашия дом.
 • Вземете стабилни заключващи механизми. Това е едно от най-важните неща, които трябва да направите. Инвестирайте в стабилна брава, патрон, допълнително заключване и това ще ви гарантира мир и дълготрайно спокойствие.
  • Секретна брава. В нашия магазин има огромно разнообразие от секретни брави. Това, което е характерно за тях, е, че те не функционират сами без секретен патрон. В България касовите брави все още са много популярни, но вече не са толкова сигурни, а крадците отдавна са намерили начин да ги преодоляват. В секретните патрони обаче производителите на системи за сигурност инвестират все повече и повече средства за разработване на патенти, което прави секретните брави много по-сигурни, особено когато действат в комплект със стабилни секретни патрони.
  • Патрони. Имате хубава врата, сигурна секретна брава, но това няма да има много смисъл, ако сте оборудвани с евтин китайски патрон. Крадците ги издърпват бързо, пробиват ги и ги разкъсват безпроблемно. В нашия ключарски център в Дървеница се предлагат много видове патрони, някои от които са високотехнологични на австрийската фирма EVVA, а други като тези на Mauer са оборудвани с технологията Red Line. На патрона има червена линия, която ще се счупи в момента, в който върху него се окаже насилствено действие – опит за счупване, пробиване и т.н. След това собственикът ще може да отключи бравата без проблеми със собствения си ключ.
 • Монтирайте допълнителна брава. Допълнителната брава ще ви гарантира още една стабилна заключваща точка, нейните шипове ще влизат дълбоко в рамката на вратата и това напълно ще откаже потенциалните нарушители. Такъв вид здрави и надеждни брави са тези на полската фирма Gerda, за които е известно, че са непроницаеми. Комбинацията от солидна метална врата, хубава секретна брава и патрон, както и допълнителна брава, е гаранция, че във вашия дом няма начин да проникне в крадец, освен ако няма цялото време на света и не се притеснява да вдига шум до небесата. Инсталирането на допълнителната брава изисква много опит и знания, които нашите майстори на ключари в Дървеница притежават в изобилие.
 • Монтирайте аксесоари. Те не са скъпи, но в някои случаи са много необходими, особено ако живеете на първия или последния етаж.
  • Много от нас не се замислят колко лесно е да се проникне през прозореца като се компрометира дограмата на балконската врата или прозорец, особено ако живеете на първия, последния или дори на втория етаж. Само една отвертка е достатъчна, за да се проникне в вашия дом, без да се оставят видими следи и или пък да се вдига шум. Например райберите за дограма са надеждни, особено ако се постави повече от един такъв. Под райбер не си представяйте само парче метал – има специални такива, които се въртят на 180 градуса и са предназначени за рамки на прозорци и на балконски врати.
  • Механизмите за заключване са най-невралгичната точка на всяка една врата, но това важи и за нейните панти. Съществува опасност стабилната, привидно надеждна врата да бъде извадена лесно, като се преодолеят пантите ?
  • Резето също е вариант – то няма да спре крадеца, но ще го информира, че вътре има някого, което може да се окаже решаващо за вашата безопасност.
 • Монтирайте решетки, ако сте на долния или на последния етаж. Решетките на терасата и прозорците са задължителни не само за първия или втория етаж, но ако сте и на последния. Крадците често минават през покрива и ограбват апартаментите точно от последния етаж. Може и да е грозно, да ви закрива гледката, но дали бихте били спокойни, ако всеки може да се качи лесно на балкона ви?
 • Инсталирайте си алармена система. Ако е възможно, може да инсталирате алармена система.Това е средство за допълнителна сигурност, но не трябва да бъде единствената. Тя трябва да е снабдена със здрава метална врата и да отговаря на другите изисквания за сигурност, изброени дотук. Една от най-сигурните системи за сигурност е, ако имате две врати, една от външната страна на касата, оборудвана с алармена система. Това ви дава сто процента увереност, че престъпникът дори няма и да помисли да влиза във вашия апартамент.
 • Входната врата трябва да е стабилна. Добре е да знаете, че някои от по-евтините, но модерни конфигурации напоследък – алуминиевата врата с пощенски кутии – са изключително незадоволителни – те лесно се отварят от крадците. Да, трудно е да се съберат средства за общи помещения, ако живеете в жилищна сграда, но това ще бъде инвестиция в сигурността на всеки, а не само разход. Ако е възможно, инсталирайте чип система за управление на жилищния блок. Целта е максимално да се ограничи достъпа на външни лица до сградата.
 • Назначете портиер, където това е възможно. Има огромни жилищни блокове, кооперации и затворени жилища, където живеят стотици семейства и те могат да си позволят портиер. Всяко допълнително препятствие пред потенциалните правонарушители е добре дошло. Портиерът може да контролира потока на влизащите, особено полезен би бил той през работно време, през почивните дни и по празниците, когато повечето от жителите са на работа или почивка. Дори и досаден портиер е по-добър вариант от ситуация, при която всеки, който иска да влезе, ще го направи без да се налага да обяснява на никого.
 • Подсигурете добро външно осветление. Ако блокът или кооперацията са тъмни (както и наоколо около тях), то те ще бъдат привлекателни не само за крадците, но и за всеки друг престъпен елемент. Подходящо улично осветление на входа или просто една фотоклетка е друго препятствие, което би спряло някои от престъпниците.
 • Изпразнете вашата пощенска кутия. Някои от тези съвети може да ви звучат параноично или все едно са взети от филми, но те са плод на реалността и никой не би трябвало да мисли, че това са неща, които няма да му се случат. Пощенската кутия е безценен източник на лични данни и информация за вас и за вашето семейство. На сметките в тях, на писмата от банките, има много ваши данни и крадците могат да си направят изводи за размера на домакинството, за приходите ви, въобще за материалното ви положение. Винаги изпразвайте кутията, защото ако тя прелива, това може да е знак, че отсъствате от дома за по-дълго време, което не е желателно. Ако имате съседи, на които можете да се доверите, дайте им ключ от вашата пощенска кутия, за да я изпразнят те когато ви няма за по-дълго време. Важно е да запомните, че никога не трябва да оставяте впечатление, че отсъствате за повече време.
 • Опознайте съседите си. Наложително е да познавате съседите си на етажа, тези близо до вас или на другата улица, при условие, че например живеете в къща. Добре е да имате представа с какво се занимават, колко можете да разчитате на тях, кога се връщат и др. Те живеят най-близо до вас и могат да ви предупреждават за подозрителни лица или дори да предотвратят кражбата в дома ви. Те също могат да понаглеждат дома ви в отсъствието ви, да влизат, да пускат светлините от време на време, когато сте далеч за дълъг период и т.н.
 • Не споделяйте важна информация с непознати.
  • Рискът от една страна се крие в социалните мрежи. Никога не можете да бъдете сигурни, че някои от твоите стотици познати във фейсбук например, няма да използват умишлено или дори без да искат да споделят с някого, че сте на романтично едномесечно пътуване. Ежедневното качване на снимки от отдалечени места е чудесна информация за крадците, че не сте вкъщи.
  • Има случаи, когато споделяте с непознати, че отивате на ваканция за дълго време, което също може да ви направи лоша услуга. Днес, когато всичко е на показ чрез камери и социални мрежи, колкото по-малко казвате на другите, толкова по-сигурно ще бъдете за дома си.
 • Погрижете се за боклука. Тук не говорим за битови отпадъци, а за сметки и особено за опаковки – когато хвърлите кутията от новия си скъп телевизор или компютър в най-близката боклукджийска кофа, човек, който не искате, може да разбере за покупката ви.
 • Използвайте някои хитрости. Естествено, няма гаранция, че крадците ще се заблудят, но няма да ви струва много да опитате. Не трябва да забравяме, че колкото и лесно да проникват в домовете на хората, толкова и лесно те са склонни да се откажат, ако усетят повече трудности по пътя или че могат да бъдат разкрити и заловени. Шпионката е задължителен елемент за всяка врата и ако все още нямате такава – си поставете. Може да мислите за такава с широкоъгълна оптика или дори цифрова, която ще снима всички, които ви търсят във ваше отсъствие. Винаги можете да помислите за някакъв стикер, с изображение на лошо куче или на фирма за сигурност.

Още някои съвети за вашата сигурност

При напускане на жилището винаги заключвайте вратите към балкона и прозорците. Също така се оборудвайте с плътни завеси – не е нужно всички да знаят и да виждат какво се случва във вашия дом. Ако имате добри отношения със съседите, можете да ги помолите да ви вземат пощата, да светнат и да изключат светлините понякога вечер. Същото може да се направи и от близък роднина или приятел, който идва да полее цветята, докато сте на почивка. Опция също така е да оставите включеното радио, така че да изглежда, че има някой в дома в къщата. Много важно условие за вашата сигурност е да:

 • Сменете патрона незабавно когато се нанасяте под наем или в нов апартамент. От една страна не искате собственикът на сградата или предишните наематели или хазяинът да имат ключ за вашия апартамент. Има много жилища, които се обслужват от фирми и само си представете колко хора биха имали възможност да влязат в жилището ви, ако пожелаят. Също така не е задължително именно бившите наематели примерно да са виновни – копие на ключа може да е направил техен познат, приятели на децата им т. н. Така че е абсолютно задължително в момента, в който се нанесете във вашия нов дом да смените патрона. После при напускане, естествено, може спокойно да върнете стария.

Когато живеете в къща

Животът в къща има огромни предимства, но един от недостатъците е по-слабата ? сигурност, особено ако тя е на по-отдалечено място. Освен вратите, решетките и охранителните системи, не е лошо да се внимава и за това, което правите в двора – всички може да послужи на крадците да се сдобият с така важната за тях информация. Няма начин, например, да не забележат, че по двора няма следи от обувки или че снегът не е разринат – това е знак, че може и да отсъствате. Ето защо е уместно да поискате от съседите или роднините да го направят поне веднъж във ваше отсъствие. Календарите също не се допускат на видно място. Несменената дата може да означава че отсъствате задълго.

Още съвети от нашите майстори ключари:

 • Не дръжте ценности и пари в дома си или поне го правите в здрав и масивен сейф.
 • Не отваряйте на случайни амбулантни търговци, представители на фондации и др. Помислете дали да не сключите застраховка – тя няма да попречи на крадците, но ще ви улесни финансово по-късно.
 • Не звънете по телефони за услуги по домовете (вкл. и ключарски), които сте намерили на визитни картички, и на които липсват допълнителни данни за контакт, адрес, работно време и др.
 • Не набирайте телефони, които сте намерили в сайтове, които също нямат изброените допълнителни данни.
 • Не се подвеждайте по възможно най-ниската цена когато ползвате услуги. Освен опасността услугата да се окаже некачествена, винаги съществува риск от включване и на друг вид помощ във ваша вреда.
 • Поискайте предварително цената. Ако получите прекалено уклончив отговор или усетите некомпетентност, може би сте сгрешили с избора на фирма.
 • Когато ползвате авариен ключар, идването му се таксува. Ако сте в района например на жк. Свобода, няма как да не се усъмните, ако някой ви каже, че ще дойде веднага безплатно от например жк. Младост.
 • Когато трябва да направите копие на ключ, имайте предвид и кое ателие ще посетите. Няма нищо лошо в подкрепа на местните занаятчии в квартала, но как можете да сте сигурни в тяхната коректност? В такива случаи е най-добре да използвате препоръките от вашите съседи и приятели.
 • Дали ключарите, които идват при вас, са истински, може да разберете по фирмените им дрехи, визитни картички, брандирани коли, сертификати и т.н.
 • Ако се нуждаете спешно от автюключар (например сте си счупили ключа или повредили ключалката на автомобила и т.н.), е задължително да ви бъде поискан документа на превозното средство.

Мнозина могат да мислят, че тези неща няма „как да се случат мен”, но не забравяйте, че на именно този тип мислене разчитат престъпниците. Никога не пречи да бъдете малко по-бдителни и ако искате да сте спокойни – инвестирайте във вашата сигурност. Във всеки случай, ако имате нужда от спешна битова или аварийна помощ, можете да се доверите на SOS Locksmith в Дървеница.