Къде да НЕ криете ценностите си

Къде да криете ценностите и парите си в къщи е въпрос, който често много от вас си задават. Ако може да има еднозначен негов отговор, то нашият би бил – „Никъде!” Съветваме ви да не държите във вас ценности, пари или важни документи, за целта може да ползвате обществени трезори или просто банки. Ако все пак по някакви причини е наложително в дома си да съхранявате пари или ценни предмети, то тогава го правете в сейфове или каси.

Никога не подценявайте крадците – мнозина си мислят, че те са просто нагли и често тъпи типове, които влизат в дома, обръщат го с главата надолу и изчезват бързо с каквото докопат. Дори и така да е, не забравяйте, че те имат изключително богат опит и че винаги ще са пред вас в идеите, къде може да се скрие нещо в едно жилище. 

Ето няколко места, където много от нас продължават да си крият парите и ценностите, и които горещо ви препоръчваме да избягвате. Ако ще криете парите си в тях, най-добре ги оставете прилежно на масата. Дори може да оставите бележка: „Това са всичките ми спестявания, моля не разхвърляйте!” Така поне крадците няма да преобърнат апартамента ви с главата нагоре.

В шкафа с дрехи

В шкафа с дрехи

Все още има хора, които държат спестяванията си между чорапите в някое шкафче и се надяват, че никой няма да погледне там. Също така не е удачно решение да държите парите си зад самите шкафове или отделни чекмеджета. Принципно едно от първите неща, които правят нарушителите е, да изсипят съдържанието на всички чекмеджета и хубаво да ги огледат.

Под или в леглото

Под или в леглото

Не режете леглото или дюшека и не пъхайте пари в него! Това е едно от най-древните скривалища въобще и същевременно с това, едно от най-несигурните. Някои обичат да спят върху своето имане, но защо се замислят, че това древно скривалище е известно само на тях.

Зад или в мебелите

Зад или в мебелите

Забравете за скритите тайници в бюрото, зад шкафа или гардероба. Те са удачно скривалище единствено за неща, които не искате да попаднат в ръцете на невръстните ви деца, но не и за крадците.

В инструментите

В инструментите

Забравете за китари, акордеони, барабани и др. Те ще бъдат едни от първите, които ще бъдат раздрани и разпорени, в търсене на пари.

Зад картините или в тях

Зад картините или в тях

Също едно от първите места, където крадците ще надникнат. Тук съществува е опасността престъпниците да откраднат и самата картина и впоследствие да ровят за ценности.

В кухненските мебели, уреди и посуда

В кухненските мебели, уреди и посуда

Хладилникът и фризерът не са удачни скривалища, колкото и да обвиете вашите ценности във фолио или да ги скриете сред замразените храни. Всички се сещаме за криминални филми, в които именно там се крие какво ли не – бъдете сигурни, че е крадците са ги гледали. Домакинската посуда също е лошо място – някои често залепват за дъното на тенджери и тигани пари, за да се сбогуват с тях при кражба впоследствие.

Кутии и пакети с храни

Кутии и пакети с храни

Една от най-често срещаните гледки след кражба са десетките изсипани на пода и изпразнени кутии и пакети със зърнени закуски, сол, захар, брашно и др. Може да сте сигурни, че заедно с изпразването на шкафчетата, това ще е едно от първите неща, които ще направят престъпниците.

Тоалетното казанче

Тоалетното казанче

Може би било удачно решение, ако не съществуваше това велико човешко изобретение – телевизията. Гледали сме стотици филми, където именно тоалетното казанче служи за укриване на пари, наркотици или оръжие на убийство.

Има случаи, естествено, когато крадците не откриват скритите предмети или пари. Причината  в повечето случаи обаче не се крие в гениалния замисъл живеещите в жилището, а на простата причина, че те не са имали време да преровят навсякъде. След като изброихме най-очевидните места, където не трябва да криете своите скъпоценности, ето още някои, за които, уверяваме ви, крадците също знаят:

Книгите, дисковете, плочите.

Крадците може и да нямат време да разлистят всички книги и погледнат във всички плочи и дискове, но по закона на Мърфи, има опасност първата книга, която отгърнат да им донесе печалба. Друг проблем би бил, ако те са меломани и задигнат по-голямата част и от без това скъпите ви плочи.

В кутии за обувки и в дрехите.

Пришили сте в таен джоб парите си и се надявате, че точно това сако няма да проверят? Същото важи и за кутиите с обувки, които държите в шкафа – не разчитайте на късмета и на това, че сте по-находчиви от тях. Трябва да знаете, че не сте.

Саксии, вази, детски играчки.

Нали не искате когато се върнете от работа да видите разплакания си син, държащ в ръце изкорубения Мечо? Или пък жена ви, подреждаща като пъзел счупената ваза или саксия?

Специално изработени тайници.

По-изобретателните от вас изработват скривалища в дома си на най-невероятни места. Правят ниши в банята под някоя плочка, в дървената врата или в дръжката й, на пода, дори в компютъра. Дали си струва усилията обаче? От една страна е вероятно те да бъдат разкрити, от друга често капиталовложението за един такъв тайник ще ви излезе повече отколкото да си поръчате една допълнителна брава или стабилна метална врата.

Ако е наложително да държите скъпоценности в дома си, то си вземете сейф. Не подценявайте крадците, помислете предварително за защита на вашия дом.

Ставайки въпрос  за обири и кражби, нека все пак прочетем за едни от най-успешните обири в историята, които са далеч по-мащабни от тези в домовете.

5 ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ ОБИРИ

През последните десетилетия покрай холивудските филми (особено „Бандата на Оушън”) едва ли не всеки втори младеж почна да мечтае как ще обере я казино, я банка или просто нечий дом. Окъпани в романтична светлина, главните действащи лица в тези филми са представяни като високо интелигентни и невярващи в системата индивиди. Запленени от този ореол, мнозина обаче са склонни да забравят няколко основни неща – от една страна това са тежки престъпления с полагащите се последици, а от друга – да разбиеш нечий сейф или още повече такъв на банка или магазини, се изискват планиране, умения, финанси, разузнаване и да не ти пука много за последствията. В днешни дни, когато камерите са навсякъде и всяко наше движение се следи, вероятността нарушителите да бъдат хванати, е огромна. Сега обаче ще ви разкажем за пет известни обира, където престъпниците остават ненаказани.

Успешникрадци IsabellaStewartGardnerMuseumRobbers

Isabella Stewart Gardner Museum

В нощта на 18 март 1990 г. двама мъже, маскирани като полицаи, влизат в музея Isabella Stewart Gardner в Бостън и открадват произведения на изкуството, включително творби на Рембранд, Мане и Дега, на стойност над 500 млн. долара. Обирът е толкова прост, че не е за вярване – казват на пазачите, че идват по повикване, после им слагат белезници и ги замъкват в мазето. На мястото на откраднатите произведения все още висят празни рамки. Музеят предлага награда от 5 млн. за информация и пълна анонимност, но без никакъв резултат.

Успешникрадци TheSchoolofTurin

Училището в Торино

Важна подробност е, че училището граничи с трезора на Antwerp Diamond Center. На 14 февруари 2003 г. лидерът на бандата остава в него и вечерта вратите са затварят автоматично. Петък е и престъпниците имат цялото време на света. Детекторът за движение в основата на асансьора е обезвреден със силиконов спрей, а светлинният – с най-просто тиксо. Оттук нататък обаче става по-трудно – хранилището е защитено с врати от подсилена стомана. Зад ключалките има аларма, която се състои от магнити. Тук престъпниците отново използват простички средства – отрязват магнитите от местата им и ги залепят един към друг – така отварят вратата без да ги разделят, което би алармирало полицията. Вътре разбиват над 160 кутии, пробивайки ключалките със специално изработен за целта инструмент. Открадват диаманти на стойност стотици милиони долари, а това, което смятат, че няма да им влезе в работата – захвърлят небрежно върху рафтовете. Все пак в този случай справедливостта възтържествува поне частично – предполагаемият лидер на бандата е осъден въз основа на ДНК анализ. Арестуван е да си хапва сандвич близо до местопрестъплението и е осъден на 10 години затвор. Останалите членове на бандата никога не са задържани.

Успешникрадци BakerStreetBurglary

Baker Street

Освен с адреса на измисления от сър Артър Конан Дойл герой Шерлок Холмс, тази улица е известна и с обира на банковия трезор на Lloyds. Престъпниците използват комбинация от металорежещи инструменти и експлозиви, за да проникнат от тунел в подземието от близкия магазин. По време на обира член на бандата с уоки-токи се свързва с полицията и ги заблуждава относно местонахождението на престъплението. Полицаите дори оглеждат въпросната банка докато крадците са вътре, но понеже вратата не е повредена, се втурват към друга в района. И както често се случва – реалните истории са най-истинското вдъхновение - историята на кражбата е увековечена във филма „The Bank Job" с участието на Джейсън Стейтъм.

крадци The Pink Panthers

Розовите пантери

Розовите пантери са сръбска банда обирджии на бижута, за които се предполага, че са отговорни за някои от най-големите въоръжени грабежи в историята. През 1993 г. бандата извършва първата си кражба на диамант на стойност от 500 000 лири от бижутер в Лондон. Крадците го скриват в буркан за крем за лице, наподобяващо сцена от филма „Завръщането на Розовата пантера", което спечелва и прякора им. Оттогава групата успешно ограбва над сто различни магазини в двадесет различни страни. Най-голям успех носи тяхното детайлно планиране – например преди един от обирите бандата боядисва пейка в близост до бижутерийния магазин с прясна боя, за да попречи на хората да сядат там и евентуално да ги видят по време на престъплението. Обирите на бандата приличат на сцени от филми – в Сен Тропе те ограбват магазин, облечени в цветни ризи и след това избягват с лодка. В Дубай нахълтват през витрината с две откраднати лимузини и отмъкват часовници и бижута на стойност над 10 млн. долара. В още един грабеж те са облечени като жени и открадват над 100 млн. от бижутерски магазин в Париж – този път ползват протезен грим в стил филма „Мисията невъзможна”. Въпреки че няколко членове на бандата са хвърлени в затвора се предполага, че числеността на Пантерите наброява повече от 20 души, а стойността на общото откраднато – на милиарди долари. Предполагаемият лидер Драган Микич бяга от затвора, познайте как – с помощта на въжена стълба и досега е в неизвестност.

Успешникрадци AlbertSpaggiari

Банка Societe Generale

През 1967 г. Албърт Спагиари решава, че поради факта, че трезорът на банката се намира в мазето, най-добре е да изкопае тунел отдолу от близката канализация. В действителност, банковият трезор в Ница не е имал вътрешни алармени или системи за сигурност, тъй като дотогава се е считал за непревземаем. След внимателно планиране, Албърт наема група професионалисти от Марсилия, за да изкопаят тунела. Той ги инструктира никога да не пият кафе или алкохол и винаги да спят поне по десет часа на ден, за да са в пълна кондиция. След цели два месеца на копаене, тунелът е завършен, и по време на фестивала за Деня на Бастилията, когато банката е затворена за един дълъг уикенд, бандата влиза в трезора. Те разбиват над 400 сейфа, открадват пари и ценни книжа на стойност над 60 млн. франка. Първоначално Албърт е арестуван, но успява да избяга. След това никога не е заловен и плячката от обира не е намерена. Почива на 52 годишна възраст от рак.