Изключване на имобилайзер е услуга, която често се извършва от нашите майстори автоключари. Тази дейност може да срещнете и като Immo Off. Какво всъщност представлява имобилайзерът, защо се налага неговото изключване и как става това – четете по-надолу.
Имобилайзерът осигурява защитата на вашия автомобил срещу кражба. Когато извадите ключа от авто ключалката, той се задейства и после предотвратява евентуално неоторизирано запалване на двигателя.
Съставните части на имобилайзера са:
• Транспондер (чип), намиращ се в авто ключа на автомобила. Той е снабден с уникален код – абсолютно идентичен е програмиран в блока за управление на вашето превозно средство. По този начин транспондерът действа само с едно единствено превозно средство.
• Блок за управление сверява информацията, записана в паметта на компютъра (ECU). Ако тя не съвпада с тази, постъпила към него при завъртане на ключа, то тогава двигателят не ще успее да запали.
• Електромагнитно реле. Както всяко друго реле и тук то прекъсва електрозахранването към автомобила ви.
При различните марки и модели автомобили имобилайзерът се намира на различни места – например VW е в кутия до таблото, при Opel е върху контактния ключ, а при Seat и Audi е вграден в компютъра и т.н.
Как действа имобилайзерът? Той подава сигнал при завъртане на автомобилния ключ. Антената, която е монтирана до контактния ключ на автомобила, го предава. Сигналът захранва чипа (транспондера) в авто ключа. После транспондерът излъчва тази информация към блока за управление. После компютърът сравнява данните и ако всичко съвпада, то тогава двигателят запалва.
Има ситуации, при които се налага да се извърши изключване на имобилайзер. Това е деликатен процес и за целта е необходима намесата на квалифицирани авто ключари.
Как обаче да разберем, че проблемът в автомобила се дължи на имобилайзера? Признаците най-често са следните: палене и гаснене на двигателя, превъртане на стартера без запалване, индикатор на таблото за имобилайзер.

Ето някои от основните причини за неработещ имобилайзер:
• Загубване на връзката между авто ключа и имобилайзера;
• Повреждане на имобилайзера;
• Софтуерни проблеми;
• Проблем със стартера;
• Слаб или изхабен акумулатор;
• Скъсване на ремъка;
• Изгаряне на предпазителите, неработещи дюзи и др.

Съдействието на аварийни автоключари ще ви е необходимо при първите две ситуации. При първата ще е достатъчно да се извърши препрограмиране на имобилайзер и така връзката между ключа и автомобила ще бъде възстановена. Във втория случай обаче ще се наложи да се извърши изключване на имобилайзер.
Изключване на имобилайзер – как се извършва? Осъществява се софтуерно чрез препрограмиране на един или повече модули, което зависи от годината и модела на автомобила. За целта авто ключарят ще трябва да получи достъп до автомобила, компютъра, както и ще ни е необходим PIN кода му. Това става чрез специален софтуер. Това може да се извърши и на място при вашия автомобил, ако сте изпаднали в аварийна ключарска ситуация, както и на място в авто ключарския център на SOS Locksmith.
На тел. 0894 620 002 може да ни търсите за денонощна аварийна автоключарска помощ както и за изключване на имобилайзер.